Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί

με τον Πέτρο Μήτσου

Αν είναι να κρατήσουμε την παράδοσή μας ζωντανή τότε έχουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε στα παιδιά μας μία αγάπη και έναν ενθουσιασμό για τους αμέτρητους παραδοσιακούς χορούς που εκφράζουν εδώ και αιώνες, την ψυχή του Έλληνα και της Ελληνίδας. Ο ενθουσιασμός και η μακροχρόνια πείρα που χαρακτηρίζει τον Πέτρο Μήτσου ως δάσκαλο και ως χορευτή, μας έπεισαν να ξεκινήσουμε αυτόν τον κύκλο παραδοσιακών χορών, επειδή πιστεύουμε ότι θα μεταδώσει στα παιδιά την αγάπη και την περιέργεια, για την τόσο πλούσια παράδοσή μας.

Ο κάθε χορός είναι έκφραση μιας ολόκληρης κοινωνίας.  Χρησιμοποιώντας, εικόνες, γεύσεις και ακουστικά ερεθίσματα, ο Πέτρος θα ωθήσει τα παιδιά να συνδέσουν τους χορούς που θα τους μάθει, με μία συγκεκριμένη κοινότητα και έναν τρόπο ζωής. Με αναφορά σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στα Επτάνησα, απ’ όπου και κατάγεται, τα παιδιά θα εισαχθούν σε όλο τον πλούτο της ελληνικής λαογραφίας.

Θα ακούσουν μουσικές, θα γνωρίσουν λαικά μουσικά όργανα, θα δούν φορεσιές, θα μάθουν ονομασίες, βήματα, ρυθμούς… Θα βιώσουν την χαρά του κυκλικού χορού, που απαιτεί υπακοή, συγκέντρωση και πάνω απ’όλα συνεργασία. Κεντρική σκέψη του Πέτρου είναι ότι η αγάπη για τη τέχνη και την ελληνική μας παράδοση αποτελεί το εφαλτήριο για να γνωρίσουμε καλύτερα τις ρίζες μας και  κατ’ επέκταση τον ίδιο μας τον εαυτό.

Οι μουσικές και χορευτικές επιρροές του Πέτρου Μήτσου, ξεκινούν από πολύ νεαρή ηλικία, καθώς ο πατέρας του διατελεί επί σειρά ετών χοροδιδάσκαλος και καθηγητής βυζαντινής μουσικής στη Λευκάδα. Από μικρή ηλικία η ενασχόληση του Πέτρου με τη μουσική και τον ελληνικό παραδοσιακό χορό ήταν έκδηλη καθώς ως μαθητής ακόμα διακρίνεται στα έγχορδα μουσικά όργανα, ενώ ενισχύει την παράδοση του νησιού σε όλες της τις εκφάνσεις (χορωδίες, μαντολινάτες, τραγούδι-χορό). Είναι απόφοιτος της Σχολής Νομικών-Οικονομικών-Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, και μέλος της ομάδας  παραστάσεων του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, όπου και γαλουχείται στο εύρος του ελληνικού παραδοσιακού χορού και της μουσικής. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Εθνομουσικολογίας και παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια γύρω απ’την κινησιολογία, ελληνική λαογραφία και  ανθρωπολογία του χορού. Πραγματοποιεί έρευνα για τη διάδοση και καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των χορών με κύριο πεδίο εξειδίκευσης τα Επτάνησα και τη Στερεά Ελλάδα. 

Πέμπτη απόγευμα 

17:00 – 18:30  

Κύκλος 12 μαθημάτων έναρξη 28/9/2023

Κόστος: 300 ευρώ ο κύκλος των μαθημάτων.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, ή να δηλώσετε ενδιαφέρον, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του σχολείου στο 210 9885838 ή στέλνοντας email στο info@montessorianospitiglyfadas.gr