Γνωρίζοντας τον Πολιτισμό μας

με την Πόπη Γεωργοπούλου

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων «Ο τόπος μας και η ιστορία του» έχει σαν στόχο τη γνωριμία των παιδιών με όψεις της πολιτισμικής ταυτότητας των σημαντικότερων εποχών της ελληνικής Προϊστορίας και Ιστορίας. 

Η προϊστορική αγγειοπλαστική, η αρχαία κεραμική, η κλασική αρχιτεκτονική, η τέχνη του ψηφιδωτού, γίνονται βάρκα για να σαλπάρουμε στην απέραντη θάλασσα του ελληνικού πολιτισμού! Ξεκινώντας από τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, την Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή, τα κλασσικά, τα ελληνιστικά και τα Ρωμαϊκά χρόνια και θα καταλήξουν στη Βυζαντινή περίοδο και τα νεότερα χρόνια. 

Μέσα από εικόνες, βιβλία και ιστορίες, αντικείμενα και εργαλεία, δημιουργικές δραστηριότητες, παιχνίδι και κατασκευές τα παιδιά θα ανακαλύψουν τους μύθους και τις ιστορίες, και θα μάθουν τεχνικές και επιτεύγματα. Θα ακολουθήσουν όλα μαζί  τη γραμμή του χρόνου, κι έτσι θα πάρουν έμπνευση για να δημιουργήσουν και εκείνα τα δικά τους επιτεύγματα. Στο τέλος, θα οργανώσουν και τη «Γιορτή μας!» για να θυμηθούν όσα έκαναν και να τα μοιραστούν!

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το «πως ήταν  τα παλιά χρόνια». Είναι η κατάλληλη ηλικία για να σπείρουμε τους σπόρους του πολιτισμού, μιας που το παιδί έχει αυτή τη φυσική περιέργεια και δίψα για πληροφορίες. Η δημιουργική φαντασία που είναι χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας, τους επιτρέπει να δώσουν ζωή σε όσα ακούν και διαβάζουν, βιώνοντας έτσι το μάθημα με μεγάλο ενθουσιασμό. Η Πόπη με τον τρόπο της, θα εξοικειώσει τα παιδιά με υλικά και τεχνικές μέσα από την εξέλιξη της αισθητικής και των τεχνών.

Η Πόπη Γεωργοπούλου είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειακών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ως υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, ασχολείται με τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση καινοτόμων μουσειακών δομών. Πάνω από μία δεκαετία, ασχολείται με το σχεδιασμό μουσειακών εκθέσεων, το σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και χώρους πολιτισμού καθώς και με το σχεδιασμό και την παραγωγή μουσειοσκευών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο Μοντεσσοριανό Ινστιτούτο, ώστε να γνωρίσει καλύτερα τη φύση του Παιδιού. Στόχος της είναι η συναισθηματική και νοητική ενεργοποίηση των συμμετεχόντων σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω της αυθεντικότητας της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Τρίτη απόγευμα 

17:00 – 18:30

Κύκλος 12 μαθημάτων-έναρξη 03/10/2023

Κόστος: 300 ευρώ ο κύκλος των μαθημάτων.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, ή να δηλώσετε ενδιαφέρον, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του σχολείου στο 210 9885838 ή στέλνοντας email στο info@montessorianospitiglyfadas.gr