Το αισθητηριακό εκπαιδευτικό υλικό– η εκπαίδευση της αισθητηριακής αντίληψης – το κλειδί στη νόηση

Τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο με όλες τις αισθήσεις τους: την όραση, την αφή, την όσφρηση, τη γεύση και την ακοή. Η Δρ Μοντεσσόρι δημιούργησε το αισθητηριακό εκπαιδευτικό υλικό ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη του παιδιού και να ενισχύει αλλά και να εκλεπτύνει την αισθητηριακή του αντίληψη.  

Όταν το παιδί καταπιάνεται με τις δραστηριότητες αυτές, αποκτάει μέσω των αισθήσεων πληροφορίες για τον κόσμο του. Αντιλαμβάνεται και κατανοεί καλύτερα ιδιότητες όπως το χρώμα, το μέγεθος, τα σχήματα, την υφή, τους ήχους, τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Κάθε δραστηριότητα τραβάει την προσοχή του παιδιού σε μια συγκεκριμένη ιδιότητα! Αυτή είναι και η μοναδικότητα της μοντεσσοριανής αισθητηριακής εκπαίδευσης – είναι πολύ πιο εύκολο για το παιδί να κατατάξει και να ταξινομήσει τις πληροφορίες που προσλαμβάνει, επειδή εξερευνά μία  μία την κάθε ιδιότητα.  

Η διαδικασία πραγματοποιείται με χαρά και πηγαίο ενδιαφέρον από το παιδί, μιας και το αισθητηριακό υλικό είναι ελκυστικό και το παρακινεί διαρκώς για περαιτέρω εξερεύνηση. Οι πληροφορίες που συλλέγονται βοηθάνε το παιδί να οικοδομήσει τη νόησή του και συμβάλλουν ουσιαστικά στη νοηματοδότηση της πραγματικότητας, και στην κατανόηση του θαυμαστού κόσμου στον οποίο ανήκουμε.