Η Βρεφική Κοινότητα

Η Βρεφική Κοινότητα είναι το πρώτο ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί το παιδί σας, μετά το περιβάλλον της οικογένειάς σας ή τη Φωλιά. Είναι φυσικό να επιθυμείτε να είναι ένας χώρος ασφαλής, με τη ζεστασιά του σπιτιού, όπου το παιδί σας θα αποκτήσει μια θετική εμπειρία, θα νιώθει όμορφα και θα λάβει αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό. Σε αυτό το περιβάλλον, θα μπορεί να αλληλοεπιδράσει με άλλα παιδιά και θα έχει όλα τα κατάλληλα ερεθίσματα καθώς και την απαραίτητη ενθάρρυνση για να αναπτύξει την τάση του για ανεξαρτησία και περιέργεια μέσα σε ένα κλίμα χαράς κι εμπιστοσύνης, που του το προσφέρει η Βρεφική Κοινότητα.  

Συγκεκριμένα, η Βρεφική Κοινότητα είναι αρκετά διαφοροποιημένη από τη Φωλιά και καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους από τη στιγμή που θα περπατήσει σταθερά μέχρι να γίνει περίπου 3 χρονών.  

Το παιδί σας τώρα έχει ανάγκη να εξερευνήσει τον ίδιο το χώρο του, έχει μια φυσική περιέργεια να μάθει τον κόσμο του. Μπορεί πλέον να κινηθεί αυτόνομα, να τρέξει, να πιάσει με τα χεράκια του, να ακούσει και να μιλήσει. Ο συγκεκριμένος χώρος της Βρεφικής Κοινότητας, με την τάξη και την αισθητική που τον διακρίνει, είναι ένας ασφαλής χώρος όπου το κάθε παιδί έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ειδικό παιδαγωγικό υλικό που ικανοποιεί τις βαθύτερες εσωτερικές του ανάγκες. 

Αυτό το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από δραστηριότητες για την αισθητηριακή αγωγή, από ξύλινα παιχνίδια με κρίκους, από κουτιά με διαφορετικά ανοίγματα, από πολλές δραστηριότητες μέσα από την καθημερινή μας ζωή, από υλικό για την γλωσσική ανάπτυξη μέσα από αντικείμενα του πραγματικού μας κόσμου, ταξινομημένες κάρτες και βιβλία, από υλικό για μουσική με cd και μουσικά όργανα, από ζωγραφική με κιμωλία, νερομπογιές και χρήση πηλού. Η ελεύθερη πρόσβαση που έχει το παιδί σε αυτό το πλούσιο υλικό της τάξης συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού σας. 

Επίσης, το παιδί σας ερχόμενο καθημερινά σε επαφή με τις βρεφοκόμους και τα άλλα παιδιά αποκτάει, παρατηρώντας και μαθαίνοντας, τους βασικούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς – πώς λέμε καλημέρα όταν συναντάμε κάποιον, πώς ζητάμε κάτι που θέλουμε χωρίς να το αρπάζουμε, πώς περιμένουμε τη σειρά μας.  

Καθώς αναπτύσσεται η ανεξαρτησία του, θα αρχίσει να φροντίζει και να συμμετέχει στη φροντίδα του χώρου του. Θα αρχίσει σιγά σιγά να αναπτύσσει το αίσθημα ότι μπορεί να βασιστεί στον εαυτό του, και συνεπώς θα αποκτήσει αυτοεκτίμηση και συνείδηση του περιβάλλοντός του καθώς και τη θέση του σε αυτό. Είναι πρόθυμο να φροντίσει τον εαυτό του, να πλύνει τα χέρια του πριν από το φαγητό, να σκουπίσει τη μύτη του, να χτενίσει τα μαλλιά του και να φροντίσει τον χώρο του με σεβασμό. Αυτά τα μικρά βρέφη γίνονται προσεκτικοί φρουροί των αντικειμένων που τα περιβάλλουν και αναπτύσσουν ένα δυνατό αίσθημα της τάξης. Τα παιδιά ενθουσιάζονται να σκουπίζουν, να σφουγγαρίζουν, να πλένουν τα ποτήρια τους, να καθαρίζουν τζάμια, να ποτίζουν τα φυτά, να πλένουν πανιά και να τα απλώνουν για να στεγνώσουν.  

Σκοπός των βρεφοκόμων είναι να βοηθήσουν το παιδί να εκφράσει την αγάπη του για το περιβάλλον βοηθώντας το να το φροντίσει, κάτι που το παιδί κάνει με τόση χαρά και ενθουσιασμό! Το παιδί δεν θεωρεί ότι θα πάρει ανταμοιβή για τη δουλειά που έκανε για τους άλλους, αλλά είναι η ίδια η δουλειά που ανταμείβει το δραστήριο και φιλόδοξο παιδί. Σερβίρουν φαγητό για τον εαυτό τους, αλλά και για ένα άλλο παιδί. Πόση χαρά και ικανοποίηση νιώθουν όταν φτιάχνουν το ψωμί για όλη την κοινότητα, πώς κορδώνονται και στέκονται ψηλά και λένε «Εγώ το έκανα», «Μόνος μου».  

Τα παιδιά θέλουν πια να τα κάνουν όλα μόνα τους και στη Βρεφική Κοινότητα τους δίνεται αυτή η ευκαιρία, επειδή μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, να ντύνονται και να ξεντύνονται, να φοράνε τα παπούτσια τους, να βάζουν το παλτό τους για να βγουν στον κήπο, αλλά και όταν μπουν μέσα, ξέρουν πού να το κρεμάσουν από μόνα τους. Ξέρουν πώς θα σερβίρουν νερό να πιουν όταν διψάνε και κινούνται ελεύθερα μέσα στον χώρο επιλέγοντας να κάνουν δουλειές, από την κουζίνα και το μπάνιο μέχρι τον κήπο και το βεστιάριο.  

Θα μπορούν όποτε θέλουν να βγουν στον όμορφο κήπο γιατί και η φύση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για να περάσουν χρόνο μέσα στην ημέρα τους. Θα αναπτύξουν την ισορροπία τους γιατί έχουν ανάγκη να σκαρφαλώσουν και να τρέξουν, αλλά και να αναπτύξουν μια στενή σχέση με τη φύση.  Θα έχουν όμως και την ευκαιρία να φυτέψουν και να περιποιηθούν τα λαχανικά και τα φυτά τους, να παρατηρήσουν μια πασχαλίτσα ή το φτερό μιας πεταλούδας! Η φύση είναι ένα τέλειο έργο τέχνης και τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στην απόλαυσή της – να μπορούν να κάτσουν σε ένα όμορφο παγκάκι και να παρατηρήσουν πώς κινείται το σύννεφο στον ουρανό ή πώς χοροπηδάει ένα σπουργίτι από κλαδί σε κλαδί.