Πολιτισμική εκπαίδευση – το κλειδί στον κόσμο μας

Ο κόσμος των ζώων, των φυτών, της επιστήμης, της μουσικής, της τέχνης καθώς και οι διάφοροι πολιτισμοί του πλανήτη μας, αποτελούν ενότητες για τις οποίες αφιερώνεται πολύς χρόνος στο Σπίτι των Παιδιών.

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τον θαυμαστό μας κόσμο χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο υλικό που έχουμε στην τάξη, αλλά και βάσει των δικών τους ανακαλύψεων και ενδιαφερόντων. Βασικός στόχος της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού κόσμου, να νιώσει πως ανήκει σε μια μεγάλη και ποικιλόμορφη ανθρώπινη οικογένεια και να αντιμετωπίσει τη ζωή με σεβασμό για όσα μας προσφέρει η γη και έχει δημιουργήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός. 

Ο Κόσμος μας

Στο Σπίτι των Παιδιών το παιδί εισάγεται όχι μόνο σε βασικές έννοιες της φυσικής γεωγραφίας, αλλά και στις χώρες και τους πολιτισμούς του κόσμου του.

Ξεκινώντας από έννοιες όπως «η Γη μας» και προχωρώντας σταδιακά στις ηπείρους, στις χώρες, στις σημαίες των χωρών και στις πρωτεύουσές τους, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη θαυμαστή ποικιλία που προσφέρει ο πλανήτης τους. Δουλεύοντας με χάρτες παζλ των διαφορετικών ηπείρων, αναγνωρίζουν κράτη από το μέγεθος και το σχήμα τους – μια δραστηριότητα που τους ενθουσιάζει και τους προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω εργασίες και ανακαλύψεις, διευρύνοντας έτσι το ενδιαφέρον τους για τις γιορτές, τα ήθη και τα έθιμα των διαφορετικών πολιτισμών του κόσμου. Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός για την πολυ-πολιτισμικότητα της σύγχρονης κοινωνίας ξεκινάει από αυτή την μικρή ηλικία, και για αυτό και εμείς σεβόμαστε πάντα την πολιτισμική κληρονομιά της οικογένειας και του κάθε μαθητή στο σχολείο μας.  

O κόσμος των ζώων και των φυτών

Η περιέργεια των παιδιών για τα φυτά και τα ζώα είναι έμφυτη. Aνταποκρινόμαστε άμεσα σε αυτό το ενδιαφέρον, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν αγάπη και σεβασμό για όλα τα θαύματα που έχει να προσφέρει ο κόσμος της φύσης. 

Η κάθε τάξη του σχολείου μας δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να έχει άμεση πρόσβαση σε έναν μικρό περιφραγμένο κήπο που ανήκει αποκλειστικά στην τάξη του. Εκεί, θα βρει ένα θερμοκήπιο, για να φυτεύει και να μεταφυτεύει σποράκια, έναν λαχανόκηπο να φροντίζει, και πολλά άλλα φυτά, λουλούδια, δέντρα και θάμνους να ποτίζει, να κλαδεύει και να περιποιείται. Υπάρχει και στέγαστρο, ώστε το παιδί να μπορεί να φέρει από την τάξη του μια δραστηριότητα, και να έχει τη μοναδική εμπειρία να εργάζεται καθημερινά μέσα στην φύση. Εκεί είναι που θα του δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσει τη φύση γύρω του, όχι μόνο τα φυτά, αλλά και όλα τα ζώα – τα μικροσκοπικά, τα μικρά και τα μεγάλα! – που ζουν στο φυσικό περιβάλλον.  

Επιπλέον, στα ράφια της τάξης υπάρχουν πολλές δραστηριότητες τις οποίες παρουσιάζουμε στα παιδιά, ώστε να ανταποκριθούμε όσο γίνεται, στο φυσικό ενδιαφέρον που έχουν για τα φυτά και τα ζώα. Θα συναντήσετε πολλές ταξινομημένες εικόνες και κάρτες ανάγνωσης για το βασίλειο των ζώων και των φυτών. Θα δείτε το βοτανολογικό μας ερμάριο με τα διαφορετικά σχήματα των φύλλων και τις ονομασίες τους, και θα δείτε παιδιά να χρησιμοποιούν τις δύσκολες ονομασίες των διαφορετικών φύλλων για τη δημιουργία του δικού τους φυτολόγιου. Θα δείτε παιδιά να στολίζουν τα τραπέζια της τάξης με λουλούδια και άλλα να εξετάζουν με μεγεθυντικό φακό κάποιο ενδιαφέρον φαινόμενο της φύσης! 

Ο κόσμος της τέχνης, της μουσικής και της επιστήμης

Η τέχνη, η μουσική και η επιστήμη, είναι δημιουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος, και η κληρονομιά μας για μεγαλύτερα επιτεύγματα και δημιουργίες. Θεωρούμε πολύ σημαντικό λοιπόν να εισάγουμε το παιδί σε αυτούς τους τομείς, προσφέροντάς του εμπειρίες-κλειδιά που θα του κινήσουν την περιέργεια και θα του ξυπνήσουν το ενδιαφέρον.   

Το ίδιο το περιβάλλον στο Σπίτι των Παιδιών προσφέρει μια αισθητική και εμπεριέχει στοιχεία τέχνης, που άθελά του, το παιδί τα αφομοιώνει. Εκτός από πίνακες τοποθετημένους σε κατάλληλο ύψος για τα παιδικά μάτια, παρουσιάζουμε τα έργα διάσημων ζωγράφων μέσα από τις πλούσιες ταξινομημένες κάρτες που έχουμε φτιάξει και τα βιβλία τέχνης που διαθέτουμε. Εάν κάποια μικρή ομάδα παιδιών δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν καλλιτέχνη ή για μια συγκεκριμένη τεχνική, τότε πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία και σε εκθέσεις, με σκοπό να διευρύνουμε το ενδιαφέρον των παιδιών. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη μέσω δραστηριοτήτων οι οποίες δίνουν έμφαση στα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης: για παράδειγμα, θα γνωρίσουν τα διαφορετικά χαρτιά, χρώματα, κόλλες, κλωστές κτλ. που χρησιμοποιούνται για διαφορετικές τεχνικές. Έτσι, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες, εικόνες και ιδέες, και ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, βάσει των δικών τους ενδιαφερόντων και ικανοτήτων. Όποιος καλλιτέχνης υπάρχει στην κοινότητά μας, είναι πάντα ευπρόσδεκτος να έρθει να μοιραστεί την αγάπη του για την τέχνη μαζί με τα παιδιά μας!  

Η προσέγγιση στη μουσική, στο Μοντεσσοριανό Σπίτι Γλυφάδας ξεκινάει δείχνοντας στο παιδί πώς ακούμε μουσική, και ακούγοντας, το παιδικό αυτί σιγά σιγά μαθαίνει να ξεχωρίζει και να αναγνωρίζει τους ήχους. Για αυτό, φροντίζουμε το παιδί σας να εισαχθεί σε μια ευρεία γκάμα μουσικής και τραγούδια από όλο τον κόσμο και από όλες τις εποχές. Στην τάξη, επίσης, έχουμε ένα ελκυστικό αισθητηριακό υλικό, «τα μουσικά καμπανάκια». Δημιουργία της ίδιας της Δρ Μοντεσσόρι, τα καμπανάκια βοηθάνε το παιδί να γνωρίσει με έναν ευχάριστο τρόπο τις νότες της χρωματικής σκάλας και συνεπώς τη δομή της δυτικής μουσικής. Σε μια μοντεσσοριανή τάξη θα δείτε συχνά παιδιά να δημιουργούν τις δικές τους συνθέσεις, να τραγουδούν, να χορεύουν και να αφηγούνται ιστορίες, χρησιμοποιώντας τα κρουστά όργανα που τους διαθέτουμε. Μέσα από ιστορίες, επίσης ειδικά προετοιμασμένες, εισάγουμε τη ζωή και τα έργα συνθετών, και παρουσιάζουμε μουσικά όργανα εξηγώντας την προέλευσή τους, τον μοναδικό ήχο τους και τον τρόπο με τον οποίο παίζονται. Όποιος γονιός ή φίλος μουσικός υπάρχει στην κοινότητά μας, είναι πάντα ευπρόσδεκτος να έρθει να μοιραστεί την αγάπη του για τη μουσική μαζί με τα παιδιά μας! 

Στο σχολείο μας, ενθαρρύνουμε τα παιδιά όχι μόνο να ακούνε μουσική, αλλά και να κινούνται με τη μουσική – κάτι που έρχεται τόσο αυθόρμητα στα παιδιά! Τους δείχνουμε πώς να προσέξουν τον ρυθμό, τον παλμό και τη διάθεση που προκαλεί η συγκεκριμένη μουσική που ακούνε, ώστε να αρχίσουν να κινούνται και να εκφράζονται ελεύθερα στον χορό. Όλες οι δασκάλες μας έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μπορούν να εισάγουν αυτές τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας (είτε μέσα στην τάξη είτε έξω στον κήπο), όποτε δηλαδή κρίνουν εκείνες ότι τα παιδιά θα το χαρούνε. Με αυτό τον τρόπο, η μουσική, το τραγούδι και η μουσικοκινητική, γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ημέρας του παιδιού, και ενσωματώνονται στην καθημερινή του ρουτίνα.  

Στο τομέα της επιστήμης, οι εκπαιδευτικοί μας οργανώνουν απλά πειράματα φυσικής, τα οποία επιτρέπουν στο παιδί να βιώσει συγκεκριμένους νόμους της φύσης. Τα πειράματα βρίσκονται στη γωνιά της επιστήμης, και απαρτίζονται από αληθινά εργαλεία, τα οποία το παιδί μαθαίνει πώς να τα φροντίζει. Το παιδί επιλέγει όποιο πείραμα θέλει, και μπορεί να επαναλάβει αμέτρητες φορές το πείραμα και να κάνει περαιτέρω εξερεύνηση. Έτσι, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις, καθώς εισάγονται σε έναν κόσμο με πιο αφηρημένες έννοιες.