Παίζοντας Σκάκι

με τον Ανδρέα Λουμάκη 

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το Σκάκι είναι απο τις καλύτερες ασκήσεις για έναν υγιή εγκέφαλο, κυρίως για ένα παιδί που αναπτύσσεται. Όχι μόνο εξασκούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του, άλλα το παιδί αναπτύσσει και ικανότητες – life skills – που θα τον ωφελήσουν σε όλη του τη ζωή. 

Το Σκάκι προάγει την ελεύθερη επιλογή, την επίλυση προβλημάτων, τη λογική και τη κριτική σκέψη. Αποτελεί το σταυροδρόμι της δημιουργικότητας και των μαθηματικών. Δυναμώνει την οπτική μνήμη και ακόμα πιο πολύ τη συγκέντρωση, καθώς το παιδί αναγκάζεται να εστιάσει στο παιχνίδι που παίζει. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου –  η αποκωδικοποίηση, η ανάλυση, η σκέψη και η κατανόηση – λειτουργίες που χρησιμοποιούμε σε κάθε παιχνίδι Σκάκι –  επηρεάζουν θετικά τις ικανότητες του παιδιού στην ανάγνωση. 

Ο Ανδρέας πιστεύει ότι εντός της σκακιέρας παύουν να υφίστανται κάθε είδους διακρίσεις και πως το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε όλους! Είναι ένα παιχνίδι που συνδέει τους ανθρώπους και καθώς υπάρχει ένας θετικός ανταγωνισμός, δυναμώνει και ενισχύει αυτές τις σχέσεις – κάτι που δεν υφίσταται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση.  

Γινόταν λοιπόν να μην εισάγουμε το Σκάκι ως ένα εναλλακτικό τρόπο για να πέρασουν τα παιδιά μας ένα ευχάριστο απόγευμα; Μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και παζλ ο Ανδρέας θα μάθει στα παιδιά τις βασικές κινήσεις και τους κανόνες παιχνιδιού, τη σκακιστική σκέψη και λογική.

Ο Ανδρέας Λουμάκης, είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, διακεκριμένος αθλητής πολεμικών τεχνών και Πανελληνιονίκης Κουνγκ Φου (HWF). Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη Μοντεσσοριανή προσέγγιση στα πρώτα του εκπαιδευτικά βήματα, γεγονός που τον έφερε σε επαφή με μία πληθώρα δραστηριοτήτων, και φυσικά μεταξύ αυτών, το σκάκι.

Η φύση του σκακιού προσέλκυσε τον Ανδρέα να συμμετέχει ενεργά, είτε στο αγωνιστικό είτε αργότερα στο εκπαιδευτικό κομμάτι.

Δευτέρα απόγευμα 

17:00 – 18:30

Κύκλος 12 μαθημάτων-έναρξη 25/09/2023 

Κόστος: 300 ευρώ ο κύκλος των μαθημάτων

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, ή να δηλώσετε ενδιαφέρον, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του σχολείου στο 210 9885838 ή στέλνοντας email στο info@montessorianospitiglyfadas.gr